Byg dit eget solcelle system til lejren

 

Vi har gennem vores arbejde med vores lejr, fået en del erfaring med solceller og den vil vi gerne dele med alle jer andre. Vores bevæggrund for det, er som udgangspunkt, at få en renere festival og natur, og så vil det selvfølgelig spare jer for mange ture til kiosken for at købe batterier, eller at slæbe bilbatterier til ladning.

 

Hvis man tænker på hvor mange ghettoblastere og forskellige former for lamper, der er rund om på festivalpladsen, ja bare i lejrene omkring sin egen, så prøv at tænk på hvor mange batterier, der bliver brugt i løbet af en festival….. Mange af disse når ikke engang skraldespanden og de færreste bliver korrekt samlet ind til miljømæssig forsvarlig destruktion. Det er dét vi, sammen med solen, vil prøve at ændre på.

 

For denne beskrivelse er udgangspunktet en almindelig Roskilde lejr, der skal bruge strøm til en ghettoblaster og lidt lys i lejren. Vi har valgt et relativt lille anlæg, så alle kan være med prismæssigt, men filosofien er den samme hvis man ønsker at bygge større.

 

Vi vil komme omkring hvad det kræver, hvordan det bygges og ikke mindst, hvor man kan købe delene billigt. Vi tager det helt fra bunden af, så alle kan være med. Noget vil måske være alm. viden for nogen, men i så fald kan man løbe hurtigt hen over de dele af forklaringen.

 

Hvad er det vi bygger?

Vi bygger et lille 12 volt jævnstrøm(DC) system, der kan lades af solen. Et 12V DC system er også det der sidder i en bil, hvorfor man kan få mange ting der kan tilsluttes. Lamper, musik, mobilladere ect

 

Hvad skal vi bruge?

Vi skal bruge nogle ganske få komponenter:

  • Et bilbatteri
  • Et solpanel
  • En ladecontroller
  • Ledninger og stik til at forbinde delene

Gennemgang af komponenter

Dette afsnit er lidt teknisk. Lyder det for teknisk skal du ikke give op. Du behøver ikke at forstå det hele for at kunne bygge dit system. Længere nede på siden vil der blive nævnt brugbare komponenter. 

 

 

batteriBilbatteriet er hjertet i systemet. Det lagrer den strøm, der skal bruges senere. Et bilbatteri fås i mange størrelser, men ligger typisk på 40-60Ah. Ah betyder ampere(A) timer(h). I teorien kan man f.eks fra et 40Ah batteri bruge 1A i 40 timer eller 40A i 1 time og alt der imellem. Det vigtige i dette er dog at jo højere tal, jo mere strøm kan batteriet lagre. Tallet står på alle nye batterier.

Hvis I vil ofre lidt mere på jeres system kan man med fordel købe et batteri af den type der kaldes et forbrugsbatteri eller et deep cycle batteri. Disse er lidt dyrere, men de egner sig bedre til det behov, man har i et system som dette. De er lavet til at give en lavere strøm over lang tid og egner sig bedre til at afladet og derefter ladet igen. De har en længere levetid og kan bruges i mange år.

 

 

 

 

panel

 

 

Solpanelet er det der fanger solens stråler og omdanner dem til strøm. Til dette system vil vi bruge et lille solpanel på 30-50Watt. Watt er et udtryk for, hvor meget strøm panelet kan lave på en god solskinsdag. Jo højere tal, jo mere strøm.

 

 

 

 

 

 

labelpanel volt

Det vigtigste her er at panelet er lavet til at lade på et 12V system. For at lade på et 12V system skal du have et panel, med et output på 16-20V. Dette kan du læse på panelet og der hvor du køber det.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ladecontroller

Ladecontrolleren styrer den strøm, der kommer fra solpanelet og ned til batteriet. De fleste controllere sørger for at batteriet ikke bliver ladet for meget, og nogle sørger også for at batteriet ikke aflades for meget. Begge dele vil skade batteriet. Her er det vigtigste at man sikrer sig at controlleren er stor nok. Vis der står på solpanelet at det laver 2 Ampere, skal controlleren kunne håndtere dette. Dette står på controlleren eller i manualen. De fleste controllere kan håndtere systemer i denne størrelse.

 

 

 

 

Ledningerne skal være af en god kvalitet. På større systemer skal ledningerne være meget tykke. På systemer af denne størrelse skal det bare være god ledning. Man skal dog være opmærksom på at jo længere ledningen er, jo tykkere skal den være. Derfor er det klogt at holde dem så korte som muligt.

 

 

 

Hvor får jeg komponenterne billigt?

 

Bilbatteri. I Danmark er der høj afgift på batterier, hvorfor de er ret dyre. Uden at skulle reklamere for nogen, plejer Jem og Fix at have dem til en pris omkring 400kr

 

Solpanelet. I Danmark er der ikke politisk satset så meget på solenergi. Derfor er solpaneler ofte billigere i udlandet og med handel over internettet, er det jo ikke det store problem mere. Man skal dog være opmærksom på en ting:toldreglerne. Det er surt at have fundet et billigt panel i østen eller USA og når man modtager det, kommer det sammen med en regning fra SKAT. Køber du derimod inden for EU er der ingen problemer. Vi vil anbefale Tyskland, da de har et godt og billig udvalg, og så er fragtprisen relativ lav. Hvis du f.eks går ind må www.ebay.de og søger på ”photovoltaik 30w”(eller trykker her) burde du kunne finde et panel til 300-400kr

 

Ladecontrolleren. Her gælder det samme mht indkøb som ved solpanelet. På www.ebay.de kan du søge på ”phocos cml” (eller trykke her)det er en god kvalitets controller, som kan fås til godt 200kr. Denne beskytter batteriet både mod for meget og for lidt strøm.

 

Ledningerne kan fås i alle byggecentre, elektrikkere osv

Følger du disse råd vil du kunne købe alle de nødvendige dele til omkring 1000kr

 

Hvordan forbinder jeg komponenterne?

Når man arbejder med jævnstrøm er der én vigtig regel: plus-til-plus og minus-til-minus. Dette betyder at den ledning, der kommer ud fra solpanelet, hvor der er et plus(+) skal forbindes på ladecontrolleren hvor der er et plus(+) og på samme måde hvor der er et minus(-). Disse ting er nemmere at se på tegningen nedenfor.

Sol

 

 

 

Hvordan skal solpanelet placeres?

Dette er afhængigt af solens bane og derfor er det forskelligt alt efter årstiden. Da vi skal bruge vores på Roskilde, er det mest optimale at panelet vender mod syd og har en vinkel på ca. 30grader

 

Hvor meget strøm giver systemet?

Det vigtigste er jo selvfølgelig at der er sol, ellers er det man får ud af det, logisk nok meget begrænset. Hvis der er sol bliver batteriet ladet og man kan løbende bruge strømmen.

Hvis batteriet bliver helt tomt vil det tage meget lang tid at lade det op igen, men meningen med systemet er jo også hele tiden at holde strøm på batteriet.

 

Hvad kan jeg tilslutte systemet?

Alt hvad der er lavet til 12V. Ghettoblaster og lys er nok de vigtigste ting på Roskilde.

Når du skal vælge en ghettobaster, er det vigtigt, at du sikrer at den kan køre på 12V. Nogle har stik til 12V og så er det jo meget let. Ellers kan du prøve at finde en, der er lavet til at bruge 8 alm batterier. Disse er på 1,5V og 8 af dem giver 12V. Så forbinder du bare plus(+) ledningen, der hvor plus(+) enden af batterierne skulle have siddet, og minus(-) ledningen der hvor minus(-) enden af batterierne skulle have siddet. En bilradio kan også bruges, da den er lavet til 12V.

Når I skal lave lys, skal det også være lavet til 12V, men her er der rigtig meget på markedet. Alt der er lavet til camping osv, der er lavet til at sætte i cigarettænderen på en bil kan bruges. Gå efter LED lys, da det bruger meget lidt strøm.

 

Sikkerhed

De ting man skal være opmærksom på med et sådant system er:

Batteriet indeholder syre, hvorfor det ikke skal punkteres, væltes eller lign og skal håndteres med forsigtighed.

Plus skal forbindes til plus og minus forbindes til minus!

Batteri og ladecontroller skal opbevares tørt

 

FAQ

Sp: Er strømmen farlig?

Sv: Nej, man kan ikke få stød af 12v, end ikke ved direkte berøring.

 

 

 

A TRIBUTE TO ROSKILDE FESTIVAL

THE OFFICIAL ORANGECAMP WEBSITE - ALL RIGHTS RESERVED BY ORANGECAMP