CO2 fri festivalHighway Child

 

OrangeCamp har gennem flere år arbejdet med og støttet klima-, miljø- og humanitære projekter, men i 2009 havde vi sat os et større mål for årets Roskilde Festival, som lykkedes til fulde. OrangeCamp gennemførte i 2009, som de første, en festival med masser af live musik og DJ-sets, hvor alt lyd og lys var drevet af vedvarende energi, der blev produceret på pladsen.

Inden vi startede projektet, var vi godt klar over, at det ville blive en stor opgave. Vi ville gerne have et fuldt program med live musik og DJ’s i opvarmnings dagene, for derefter at mere gå over til DJ’s, men stadig med live acts præsenteret som happenings.

 

 

 

solpanelerDen størst udfordring var selvfølgelig at skaffe strøm nok, men også på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde. Yderligere skulle hele setuppet trimmes til at få mest muligt ud af den strøm, vi kunne producere.

Vi valgte at satse på solenergi, da det er en sikker og pålidelig strømkilde. Med denne løsning var vi også sikre på at have et rimeligt stabilt output. Omvendt stillede det store krav til vores evne til at lagre strømmen, da vi kun kunne lade i de lyse timer og en stor del af vores arrangementer lå i de mørke timer.

 

Under arbejdet med projektet måtte vi hurtigt erfare at markedet for disse ting stadig er så ungt, at både udbuddet og funktionerne i de ting man kan få, er meget begrænsede og uforholdsmæssigt dyrere end traditionelt udstyr. Derfor valgte vi at bygge stort set alt selv og kun købe de nødvendige grundkomponenter.

De ting vi skulle fremstille var: Et system til styring og lagring af strøm, monteringsbeslag for solceller, lyd system og et omfattende LED-lyssystem, der skulle bygges op fra bunden incl en controller til at styre det.

 

 

BatterierStrøm

Vi havde flere krav til vores strømsystem. Det skulle være sikkert, let at styre og så skulle det kunne pakkes sammen og fylde så lidt som muligt ved transport og opbevaring. Løsningen blev at bygge 3 ”lag”, der let kunne samles og tages fra hinanden igen. De 2 nederste lag til at indeholde batterier og det øverste kontrolpanel til at kontrollere batterier, ladning, forstærkere og fordeling af strøm til de forskellige forbrugere. Kontrolpanelet fik bla følgende funktioner:

  • Mulighed for at koble batterierne ind/ud enkeltvis, både til ladning og forbrug
  • Indbygget laderegulator
  • Kontrol af forstærkere og køling af disse
  • Strømudtag til forskellige forbrugere som lys, bobler, tilkobling til musikere ect.
  • Ladning af alle mærker af mobiltelefoner
  • Batterierne monteret i slots med quick disconnect, så de var lette at skifte
  • Ect

Efter den store succes i 2009, havde vi testet mulighederne af, og valgte at tage næste skridt og lave en omfattende udviddelse af systemet, så vi fik mulighed for at få endnu bedre lyd og lys. Vi valgte at fortsætte med samme koncept, med batterierne som i 2009, og kopiere vores tidligere setup og dermed fordoble batterikapaciteten. For at kunne lade den ekstra batterikapacitet valgte vi at tre-doble antallet af solpaneler for at sikre en tilstrækkelig forsyning. Dette gav nye udfordringer med at få strømmen fra solpanelerne ned på batterierne. Det krævede en helt ny form for intelligente ladecontrollere og en central processor til at styre de 2 ladecontrollere. De mange solpaneler krævede også nogle stativer til at bære panelerne. Til disse havde vi to hovedkrav. De skulle veje så lidt som muligt, så de er lette at transportere, og så skulle de laves af genbrugsmaterialer. Til de lodrette stolper fik vi fat i nogle udtjente lygtepæle af aluminium. Derefter skulle vi have fat i noget aluminium vi kunne bygge rammer til solpanelerne af. Under vores søgen efter dette så vi en dag i TV at det var blevet besluttet at nedrive den omstridte busterminal på Rådhuspladsen i København, som havde en masse vinduespartier lavet i aluminiumsrammer der passede perfekt til vores formål. Da arbejdet med dette gik i gang tog vi forbi og fik lavet en aftale om at vi kunne hente dem når de var taget ned. Så i dag lever busterminalen videre i vores camp. Sidst men ikke mindst ville vi have mulighed for at bruge 230V, hvilket krævede nogle lovmæssige krav som HPFI relæ og et stort jordspyd ect. Udviddelsen krævede følgende nye funktioner.

  • Nye ladecontrollere og en processor til at styre dem
  • Fordobling af batteri kapacitet
  • Tre-dobling af antallet af solpaneler
  • Stativer til solpanelerne
  • Invertere til at lave 230V
  • Sikkerheds installation for 230V

Tekniske data for strøm:

12 x 230Ah batterier

12 x 125W solpaleler

1 x 2000W og 2 x 1500W ren sinus inverters

 

 

Lys

LyskontrolTil vores lyssystem i 2009 var kravene, at det skulle bruge mindst mulig strøm, men alligevel give kraftigt lys. Det skulle have en bred variation af effekter og kunne integreres i teltets design.

Vi blev hurtigt klar over, at vi skulle have fingrene i den nyeste LED teknologi og for at få det måtte vi bestille flere af vores LED’s hjem fra asien, da de endnu ikke bliver forhandlet i DK. I alt blev der fordelt 72 Led’s henover frontbuen. 60 ultra bright LED’s, 20 blå, 20 røde og 20 grønne. 8 kraftigere strobe LED’s og sidst men ikke mindst 4 CREE R2 225 lumen LED’s på den øverste del af buen. Vi ville gerne have meget stor variation i de forskellige shows lyset kunne lave, så derfor blev LED’erne forbundet individuelt til kontrolboksen. Dette gav os mulighed for at bygge en controller med mange forskellige shows, der kunne kombineres på alle måder. De effekter vi ville have var: Alm on/off, musikstyring(så det ikke krævede en konstant lysmand), strobe light, flood light og programmerbart intelligent lys. Controlleren blev bygget til at køre direkte på 12v, for dermed at undgå unødigt strømtab i en eventuel strømforsyning.

Tekniske data for lys integreret i teltet(flere billeder nederst på siden):

72 Forskellige LED

Strømforbrug ”all on”: 35-38w

Strømforbrug ”running show”:12-20w

I 2010 havde vi betydeligt mere strøm, så vi valgte at udvidde lys-setuppet med et stort antal LED PAR lamper med intelligent og programerbar styring.

Tekniske data for lys:

14-50 stk LED PAR RGB lamper alt efter hvilket band/DJ der er på.

 

Du læse mere om vores klimavenlige setup i følgende artikler.

Ingeniøren: Flymekanikere bygger selv kontrolpanel til lys og lyd på Roskilde

Roskilde avis: 200 mand fester på solenergi

Politikken: Solen sætter strøm på festen

Videnskab: Festival på solceller

 

 

Yderligere har vi hvert år også i lejren også et program, for indsamling og sortertering af affald, som du kan læse mere om her

 

 

 

 

 

A TRIBUTE TO ROSKILDE FESTIVAL

THE OFFICIAL ORANGECAMP WEBSITE - ALL RIGHTS RESERVED BY ORANGECAMP